Gambia vakantie

De zomervakantie komt er weer aan en dat betekent dat we volop kijken naar vakanties om te kunnen boeken. Nu kun je wel weer gaan voor een standaard vakantieland als Turkije of Spanje, maar zou het niet veel leuker zijn om eens uit je comfortzone te gaan? Natuurlijk is het verleidelijk om naar bijvoorbeeld Spanje te gaan omdat het hier vaak toeristisch is. Lekker makkelijk en met het heerlijke weer ontbreekt er niets aan je vakantie. Echter is het natuurlijk ook bijzonder om het eens anders mee te maken. Denk aan het verlaten van Europa en het bezoeken van een ander werelddeel, zoals Afrika. In Afrika zijn talloze landen die gekozen kunnen worden als vakantieland. Uiteraard staat veiligheid altijd voorop en moet je er rekening mee houden dat niet ieder land in Afrika even veilig is. Een van de veel gekozen landen is Zuid-Afrika. De stranden zijn om bij weg te dromen en het is simpelweg ontzettend bijzonder om hier eens geweest te zijn. Nog een andere mogelijkheid is Gambia. Gambia is een relatief klein land dat omringd wordt door Senegal. Het ligt aan zee, en dat zorgt natuurlijk voor heerlijke dagen op het strand met prachtig weer. Uiteraard moet er ook wat cultuur gesnoven worden in Gambia. De cultuur is zo anders dan in Nederland, dat je je vakantie ook kunt zien als leerzame reis. Twee vliegen in een klap dus!

Het klimaat in Gambia
Gambia is in ieder geval niet weggelegd voor mensen die slecht tegen warmte kunnen. Het hele jaar door is er sprake van hoge temperaturen. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat Gambia niet ver van de evenaar ligt. Dat betekent dat de zon er nog net niet loodrecht op staat, en dat zorgt voor hoge temperaturen. Bovendien schijnt de zon er vele uren per dag en is het dus echt een land voor de echte zonliefhebber. In november, december en januari ligt de maximumtemperatuur rond de 32 graden. Een echte winter zul je daar in ieder geval niet meemaken. In februari, maart, april en mei is de temperatuur nog hoger, namelijk rond de 35 graden gemiddeld. De minimumtemperatuur is in dit geval ongeveer 20 graden, en in de maanden november, december en januari is dit rond de 17 graden. Koud zul je het daar dus nooit krijgen.

In de overige maanden kun je rekenen op een temperatuur van ongeveer 33 graden met een minimumtemperatuur van 24 graden. Laat je warme kleren dus maar thuis, want ongeacht in welke maand je het land gaat bezoeken, je kunt er vrijwel altijd in een korte broek lopen. Let er wel op dat er vooral in juli, augustus en september vrij veel neerslag kan vallen. Veel regen en warmte kan erg benauwd zijn en bovendien zul je met regen minder activiteiten ondernemen dan wanneer het zonnig is. In december, januari, februari, maart en april is de kans op regen nihil en zul je dus vooral heel veel zon zien.

Verder is de kans op natuurrampen etc. in Gambia gelukkig klein. Zo komen er weinig tot geen cyclonen voor en is ook de kans op winters weer eigenlijk niet aanwezig. Dat klinkt dus qua weer eigenlijk al als het perfecte vakantieland!

Het landschap in Gambia
Wat betreft vegetatie is er sprake van grote verscheidenheid. Ongeveer 40 jaar geleden was er nog meer dan 50.000 hectare bos, terwijl dat een aantal jaar later helaas nog maar 10.000 hectare was. Gelukkig zijn er doelen die zich hiervoor inzetten en zijn er herbebossingsprojecten gestart. In Gambia zijn er veel kokospalmen, maar ook de katoen- of kapokboom is er veel terug te vinden. Uit de kapokboom komen zaden die weer gebruikt worden voor de vulling van matrassen/kussens. Dan is er ook nog de kolaboom die de grondstof voor cola levert. Ook de mahonieboom is er bekend, maar helaas is hiervan niet veel meer over. Het levert goed hout op maar daardoor worden er ook veel van deze boomsoort gekapt. De bamboebossen in Gambia zijn zeker het bekijken waard. Met de bamboe maken ze onder andere meubels en schuttingen.

De reis naar Gambia
De reis naar Gambia duurt waarschijnlijk korter dan je had gedacht. Naar bijvoorbeeld Turkije vlieg je ook al een aantal uur. Naar Gambia zit je ongeveer 6,5 uur in het vliegtuig. Nog prima te doen dus. Verder zijn er verschillende vliegvelden te vinden op Gambia waardoor de kans groot is dat je na de vlucht niet lang meer hoeft te reizen naar je echte bestemming. Je kunt ervoor kiezen om een hotel te boeken dat gelegen is bij het vliegveld, maar het land is maar klein en een hele lange reis zal het niet meer worden.

Gezondheid
Als je op vakantie gaat naar Afrika, moet je rekening houden met dingen waar je binnen Europa misschien nooit aan gedacht hebt. Je hebt geen visum nodig om naar Gambia te reizen, maar je zult wel moeten kijken naar vaccinaties. In Afrika komen andere ziekten voor dan in Europa en het is dan ook van groot belang de vaccinaties tijdig te halen. Hoe lang van tevoren dit precies nodig is, kan de huisarts je vertellen. Ook zijn er speciale instanties die de vaccinaties voor reizen doen en je hier goed over kunnen informeren. Wanneer je naar Gambia gaat, wordt geadviseerd je in te laten enten tegen DTP, hepatitus A en gele koorts. De prijs van een inenting tegen DTP is 23,30 euro, van hepatitus A 53 euro en tot slot betaal je nog 33,90 euro voor de inenting tegen gele koorts.

Verder is het ook afhankelijk van hoe lang je gaat, wat je precies gaat doen en hoe je zult verblijven. Zo kan het zijn dat je bij bepaalde activiteiten een grotere kans hebt op hepatitus B. Ook rabiës is een ziekte die in Nederland maar weinig tot niet voorkomt maar in Gambia wel. Als je in contact komt met dieren bijvoorbeeld is het aangeraden je ook in te laten enten tegen rabiës. Dan zijn er nog meningitis en buiktyfus. Wanneer het precies nodig is deze inentingen te laten doen, kunnen ze je bij een dergelijke instelling vertellen. Vergeet dus niet te vermelden wat de plannen precies zijn wanneer je naar Gambia gaat zodat zij dit kunnen afstemmen met hun inentingen.

Dan is er nog malaria. Een van de meest bekende ziekten als het gaat om ziekten in Afrika. Malaria wordt overgebracht door muggen en er is hiervoor geen vaccinatie. Wat wel bestaat, zijn malariapillen. Er zijn verschillende soorten pillen verkrijgbaar tegen malaria. Deze krijgt men alleen wanneer men langs de huisarts geweest is en een recept heeft gekregen. Op deze manier kan de arts goed beoordelen welke pillen nodig zijn en hoe vaak deze genomen moeten worden.

Om jezelf nog even wat beter te beschermen, wordt het erg aangeraden om een klamboe mee te nemen. Dit is een net dat over het bed heen gehangen kan worden en op die manier insecten tegen kan houden. Niet alleen houdt het vervelende muggen tegen, maar ook kan het de malariamug tegenhouden en je dus nog eens extra bescherming bieden.

Simpele tips
Hoewel Gambia niet bekend staat als gevaarlijk vakantieland, is het altijd aangeraden om voorzichtig om te gaan met je spullen. Vooral met het paspoort en bijvoorbeeld de creditcard. Een aanrader in dat geval is een tasje dat je onder een shirt kunt dragen. Op die manier is hij niet zichtbaar voor anderen en is er geen sprake van bijvoorbeeld zakkenrollers die het kunnen stelen. Verder moet je er rekening mee houden dat ze in Gambia niet dezelfde stopcontacten hebben als wij hier in Nederland hebben. In Nederland hebben we type C en F, terwijl ze in Gambia gebruik maken van type G. Je kunt hier online een verloop voor vinden. In de winkel kun je natuurlijk altijd navraag doen naar welke je moet hebben als je type G nodig hebt. Het zou zonde zijn om bijvoorbeeld je camera niet op te kunnen laden of dat je je telefoon nooit kunt gebruiken omdat de batterij leeg is.

Wat betreft geld: in Gambia is er sprake van een hele zwakke economie. Zo hoort het bij de meest zwakke landen ter wereld. Per hoofd is er een inkomen van 1030 dollar. Dit is in 1999 gemeten. In Nederland was dat een inkomen van 23.100 dollar. Meer dan 20x zoveel dus. Wat opvallend is aan de economie van Gambia, is dat er vooral sprake is van agrarische economie. De exportproducten zoals pinda’s leveren het meeste geld op. Hierdoor is Gambia ontzettend afhankelijk van de pindaprijzen op de wereldmarkt en dat zorgt ervoor dat de economie maar wankel is. Gelukkig zijn er landen die opkomen voor de armere landen waardoor er gekeken wordt naar hoe het beter kan. Het verbouwen van andere gewassen wordt aangemoedigd en de productiemethoden worden op deze manier verbeterd. Het meest belangrijke is dat het land zich blijft ontwikkelen, net als de rest van de wereld. Doen ze dit niet, dan zal de economie alleen nog maar verder achteruit gaan. In Gambia zul jij dus waarschijnlijk gezien worden als de rijke toerist, en dat is niet altijd even prettig. Je kunt rekenen op lage prijzen, maar ook op jaloerse mensen en dieven.

Verblijven in Gambia
Het prettige is wel dat je er als toerist goed terecht kunt. Je hoeft je geen zorgen te maken over kleine kamers met een krakkemikkig bed of overlast van allerlei insecten en andere dieren. Hoewel Gambia dus geen rijk land is, kun je er als toerist prima vertoeven. Er zijn veel luxe hotels en resorts waar je terecht kunt waardoor je echt het vakantiegevoel zult ervaren. Een prachtige grote kamer met natuurlijk een mooi zwembad om af te koelen op de hete dagen. Daarbij kun je ook nog eens heerlijk naar het strand, wat ongelooflijk mooi is. De resorts zijn vaak uitgerust met een bar en een plek waar je heerlijk kunt relaxen. Bij dit alles komt dat je qua prijs waarschijnlijk nog stukken goedkoper uit bent dan in Europa. In de zomermaanden waarbij vrijwel iedereen vakantie heeft, gaan de prijzen altijd een heel stuk omhoog. Zo betaal je gemakkelijk 1000 euro per persoon voor een paar dagen inclusief een vlucht. Daar kijkt niemand meer gek van op. Je kunt naar Gambia voor enkele honderden euro’s waarbij je geniet van een prachtig resort met zwembad en waar je voor dit geld in de zomervakantie terecht kunt. Je kunt hierbij rekenen op een vakantie van ongeveer 9 dagen voor een paar honderd euro. Daarbij komt dat het natuurlijk nog veel goedkoper is als je eerder gaat. Ga bijvoorbeeld voor maart, april of mei en betaal zo nog veel minder voor die ene mooie kamer in Gambia. Het is dus niet alleen een prachtig land, maar ook nog eens een lekker goedkoop vakantieland.

Bezienswaardigheden
Er zijn in Gambia genoeg bezienswaardigheden en je hoeft je er dan ook geen dag te vervelen. Allereerst is er het Abuko Nature Park. Dit is een groot park van meer dan 105 hectare waar vele verschillende dieren leven. Denk daarbij aan stekelvarkens, vleermuizen, reptielen zoals krokodillen, pythons en gekko’s, maar ook zijn er nog veel verschillende apen te vinden. Al met al zul je je hier zeker vermaken en is het ook nog eens erg geschikt voor kinderen.

Als tweede is er de Banjul markt. Hierbij houden ze goed rekening met de hitte van het land. Hierdoor is de hele markt bedekt met allerlei parasols om de klanten te beschermen tegen de hitte van de zon. Op de markt vind je niet alleen lokale producten, maar ook geïmporteerde producten. In de buurt van de markt zijn nog veel verschillende restaurantjes te vinden om heerlijk te gaan eten.

Dan zijn er nog de Wassu Stone Circles. Nog steeds is niet duidelijk waarom deze stenen in deze grote cirkel staan. Geleerden houden zich hier nog steeds mee bezig, maar lijken hiermee niet verder te komen. Op andere plekken ter wereld zijn dit soort cirkels ook te vinden, maar niet zo groot als te zien is in Gambia.

James Island is een werelderfgoed in Gambia. Het staat bekend om de geschiedenis van de slavernij en zorgde dan ook voor een hele belangrijke stap in de geschiedenis, namelijk de afschaffing van de slavernij. De eerste slaven werden op deze plek verzameld waarna de slavernij afgeschaft werd. Ook was het een handelspunt dat belangrijk was aan de handelsroute vanuit Europa. Het eiland heeft al vele eigenaren gehad. In 300 jaar zijn er zeker tien verschillende eigenaren geweest. Op dit moment zijn er helaas alleen nog resten van wat Britse gebouwen en een Portugese kapel.

Zin om een excursie te volgen? Doe dit dan met als startpunt de Lamin Lodge. Dit is een houten lodge dat te vinden is in de mangrovebossen van de Gambiarivier. Officieel is het een restaurant, maar er zijn veel excursies die op deze plek starten. Je kunt er onder andere een kajak huren om de omgeving te verkennen. Je ziet hierbij van alles en nog wat, onder andere bavianen. Uiteraard zul je nog veel meer zien van de bijzondere natuur van Gambia.

In de hoofdstad van Gambia, Banjul, is het nationale museum te vinden. Je vindt hier details over de geschiedenis van het land, waaronder veel informatie over slavernij. Dit is immers een groot deel van de geschiedenis. Verder zie je ook gebruiksvoorwerpen en kunstwerken die er tentoon worden gesteld. In 1985 opende het museum en je kunt er ook vandaag de dag nog steeds heen.

De zevende bezienswaardigheid in Gambia is de grote moskee. Ook deze is te vinden in de hoofdstad Banjul. Je kunt hem vinden vlakbij het nationale museum, dus wie weet kun je aan beide eens een bezoekje brengen op een dag. De moskee is het bekijken zeker waard. 90% van de bevolking in Gambia is Islamitisch, waardoor moskeeën op veel plekken te vinden zijn.

Een hele bijzondere bezienswaardigheid is Katchikally. In Bakau ligt een bijzondere waterplas. Zo wordt er gezegd dat als een vrouw niet vruchtbaar is en zich gaat baden hierin, ze wel vruchtbaar zal worden. Een nadeel van de plas? Er leven tientallen krokodillen in. Echter eten zij voornamelijk vis en kiezen zij niet zo snel voor een mens. Je kunt hier tevens een leuke souvenirwinkel vinden tijdens jouw Gambia vakantie.

Baobab Island is een vogelparadijs te noemen. Er leven meer dan 100 verschillende soorten die worden aangetrokken door de Baobab Grandidier bomen. Die zijn hier veel te vinden en blijkbaar zijn de vogels er gek op. Ook woont hier nog een lokale stam die al meer dan 300 jaar op dit eiland gevestigd is. Zij maken veel aardewerk attributen en staan verder nog bekend als verzamelaars van oesters en de tappers van palmwijn. Het is natuurlijk hoe dan ook bijzonder om eens een echte stam te zien. In Nederland en in veel andere delen van de wereld zien we dit soort stammen niet meer. Ze sterven dan ook steeds meer uit, dus zeker het bekijken eens waard in Gambia.

Dan is er nog Georgetown waar je de belangrijkste gevangenis van heel Gambia zult vinden. Het eiland heet Janjanbureh waar je niet alleen deze gevangenis zult zien, maar waar nog meer historische panden te zien zijn. Ook zijn er allerlei kleurrijke huisjes en is er nog de bijzondere freedom garden. Vergeet je camera dus zeker niet mee te nemen wanneer je hierheen gaat.

Eten en drinken
Gambia is en blijft natuurlijk Afrika, en dat betekent dat je soms op moet passen met wat je eet en drinkt. Wat in ieder geval al een voordeel is, is dat je het water uit de kraan er gewoon kunt drinken. Je kunt dus ook gerust ijsklontjes in je drinken laten doen als je ergens op een terrasje gaat zitten. Wat je beter niet kunt doen, is het kopen van vlees op straat. Zo komt het vaak voor dat er sprake is van gevangen beesten die erge ziektes kunnen hebben en vervolgens klaargemaakt worden waar je bij staat. Niet erg smakelijk en dus ook niet gezond. Voorkom dus dat je ziek wordt en eet iets dat wel veilig is. Wat ook prettig is in Gambia, is dat ze er verschillende kaarten hebben. Zo kun je er ook gerust Italiaans eten of kun je rustig kiezen voor Mexicaans bijvoorbeeld. Vooral bij de wat luxere resorts is er vaak keus genoeg. Verder zijn er geen belangrijke dingen om op te letten bij het eten/drinken in Gambia.

Conclusie: aanrader of niet?
Gambia is als vakantieland zeker een aanrader. Je bent wat verder van huis, maar met een vlucht van slechts 6,5 uur ben je er al voor je het weet. De reis duurt dus maar kort, en het land is klein. Hierdoor hoef je ook niet nog erg lang te reizen naar je hotel/resort. Daarbij komt dat de prijzen heerlijk laag zijn. Je kunt er langer op vakantie dan in Europa van hetzelfde geld. Ook het leven in Gambia is lekker goedkoop omdat wij als Nederlanders nou eenmaal veel meer verdienen dan de mensen in Gambia. Dit maakt het ook enigszins gevaarlijk: houd je portemonnee en paspoort goed in de gaten. Er zijn genoeg bezienswaardigheden. Je kunt er dus zeker een paar weken zoet zijn. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om gewoon de hele vakantie lekker op het strand te gaan liggen, want ook dit is een absolute aanrader. Wat betreft eten en drinken hoef je, afgezien van het eten op straat, niet echt op te letten. Het drinken uit de kraan is veilig en in restaurants zijn er vaak meerdere kaarten beschikbaar zodat er zeker wel iets tussen zit dat jij lust. Het land is overgoten van zon maar in de maanden juli, augustus en september kan het er ook behoorlijk regenen. Houd hiermee dus rekening bij het boeken, want zon is natuurlijk een stuk leuker dan een vakantie vol regen. Je kunt dus zeggen dat Gambia een perfect vakantieland is met zijn vele bezienswaardigheden, hoge temperaturen, mooie stranden en nog veel meer.

Gambia boek je o.a. bij:

Vakantie genoegens | De online vakantie vergelijker
Logo
Shopping cart