Wijnvakanties

Wijnvakanties

Wijnvakanties zijn erg leuk om te doen en er zijn vele landen waar je dit kunt doen. Spanje, Portugal, Engeland, Italië en nog veel meer landen in en buiten Europa waar u een wijnvakantie kunt houden met vrienden, familie, uw gezin of alleen!

Waarom een wijnvakantie?

Wijnvakanties
Zoekt u een originele manier van vakantie vieren? Dan kunt u overwegen om eens een wijnreis te maken. U kunt zo’n reis net zo duur of goedkoop maken als u zelf wilt, want u kunt zo’n reis naar zeer veel landen maken: verre landen of landen in de buurt; zelfs in Nederland zijn mogelijkheden om een wijnvakantie te houden.

Vakantie is bedoeld om te genieten, dus als u een wijnliefhebber bent, waarom zou u dan geen vakantie boeken die u langs verschillende wijngebieden en -boeren brengt om zo te kunnen genieten van een goed glas wijn? Als u die heerlijke wijn dan ook nog kunt kopen en kunt combineren met een heerlijke maaltijd, dan kan uw vakantie toch niet meer mislukken? Wijnvakanties kunnen speciaal op maat gemaakt worden, of het nu om twee personen of om een groot reisgezelschap gaat.

Op welke manieren kunt u zo’n wijnreis maken?

Als u avontuurlijk bent aangelegd, kunt u er voor kiezen om geheel zelfstandig met uw eigen auto te gaan. Reist u wel graag met uw eigen auto, maar wilt u toch vastigheid tijdens uw reis, dan kunt u kiezen voor een georganiseerde reis. Er worden ook reizen aangeboden die u per fiets, mountainbike, of zelfs lopend kunt maken. Ook een reis per bus behoort uiteraard tot de mogelijkheden. U kunt soms overnachten op heel speciale plekken: wat dacht u van logeren op een echte wijnboerderij? Veel olijfdomeinen hebben eveneens hun deuren geopend voor wijn vakantiegangers. Verder zijn de kasteelhotels ook erg populair.

Naar welke landen kunt u een wijnreis maken?

Dichtbij: U kunt kiezen om in Nederland te blijven, of naar ons buurland Duitsland te gaan. Frankrijk is uiteraard erg bekend om zijn wijnen. Portugal is ook een bekende bestemming. Ook Oostenrijk heeft schitterende wijngaarden. Ver weg: Er zijn ook verre bestemmingen waar u waarschijnlijk niet zo snel aan denkt als u een wijnreis wilt maken: Wat dacht u van Latijns- Amerika, de Verenigde Staten, Zuid- Afrika of zelfs Oceanië? Deze bestemmingen zijn relatief goedkoper omdat de goede wijnen hier minder duur zijn dan de wijnen in bijvoorbeeld Frankrijk.

Welke streken zijn aanlokkelijk om te bezoeken tijdens een wijnvakantie?

In Nederland zijn er wijngaarden te vinden in Limburg, de Beemster en de Achterhoek. In de Achterhoek kunt u een bekende wijnroute volgen die langs meer dan 15 wijngaarden voert.
Binnen Europa:
In Duitsland zijn het gebied rondom de Moezel en de Pfalz bekend om zijn wijnen. In september en vooral in oktober worden de in Duitsland beroemde wijnfeesten gehouden. De Rotweinwanderung is een wandeling die in Duitsland veel gemaakt wordt.

In Oostenrijk is er eveneens sprake van een rijke wijncultuur: Langs de Donau en in de omgeving van Wachau kunt u prachtige fietstochten maken die u langs de mooiste wijnboerderijen voeren.
Het gebied langs de Donau is bekend om zijn fietsroutes omdat de omgeving daar vrij vlak is en u daar dus zonder problemen kunt fietsen.
Gebieden in Frankrijk waar u uw hart kunt ophalen aan het bezichtigen van wijnboerderijen, het proeven en ook het kopen van wijn zijn: Bordeaux, Bourgogne, de Elzas en de Loire. Minder bekend om de wijnbouw, maar daarom niet minder interessant zijn: de Provence en de Langue Doc en Roussillon. Zelfs op een plek waar u echt geen wijnboerderij zou verwachten, bevindt zich er toch een: In Parijs, op het Montmartre!

Het meest dynamische wijnland is Spanje: er is hier heel veel geïnvesteerd in de wijnboerderijen en bodega’s en de Spaanse wijnen zijn dan ook van topkwaliteit.

In Portugal zijn veel inheemse druiven die zorgen voor heerlijke authentieke wijnen die heel bijzonder van smaak zijn. U kunt een Fly & Drive boeken en een rondreis maken langs de verschillende wijngebieden. Ook hier zijn uitstekende voorzieningen om te overnachten.

Buiten Europa:

Ook buiten Europa is er veel te beleven wat betreft een wijnvakantie: Er worden veel culinaire themareizen georganiseerd waaronder ook wijnreizen. Het accent ligt hier veelal op de culinaire geschiedenis van het desbetreffende land.